Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-05@19:09:12 GMT

حاجی در خلسه‌ی خالص

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۸۰۶۳۴

حاجی در خلسه‌ی خالص

پدرم ابوالقاسم را همه حاجی صدا می کردند و واقعا هم حاجی دوبار حج رفته‌ای بود مکه بلد.

تصویرهای زیادی از حاجی در راه رفتنِ به سینما، در سالن انتظار، در سالنِ پخش فیلم و در حال بازگشت به خانه و نظر دادن راجع به فیلمِ تماشا شده در سر دارم که اگر می‌شد آنها را به نگاتیو کشید و به هم چسباند خودشان یک فیلم سینمایی مستقلند در ستایش سینما.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته ستایش حاجی از سینما مانند هر مخاطبِ عامِ دیگر بیشتر متوجه ماجرا و تصویر و قصه پردازی بود و وقتی پای یک فیلمِ پر دیالوگ می نشستیم، ستایشش به نکوهش تبدیل می شد و دوست نداشت بازیگرها پرچانگی کنند. این بود که هامون را با پیچیدگی های روانیِ بسیارش و متنِ مفصل پر گفتارش دوست نداشت و ساموئل خاچیکیان را می پسندید و بیضایی دوست و مهرجوی پسند نبود. هرچند اجاره نشین ها را استثنا می دانست. بازیگرهای قبل از انقلاب که بعد از انقلاب هم ممنوع التصویر نشدند پی می‌گرفت و فرامز قریبیان و مجید مظفری و جمشید هاشم پور را دوست می داشت و مهدی هاشمی را اوستا می‌دانست.

اما این وسط عجبا که درباره‌ی علی حاتمی دستگاه ستایش و نکوهش دائمش کار نمی کرد و تمامِ سینمایِ حاتمی را عالی می دانست. بعدها که حاجی ویدئو خرید، تمام فیلم‌های به قول آن سال‌ها موجه و بی رقص و آواز علی حاتمی را دوره می کردیم و حاجی از دوبلورها تعریف می کرد. حاجی بارها ما را به شهرک سینمایی می برد، محل نزاع شعبان استخوانی را نشان می داد، آرایشگاهی که جهانگیر فروهر در آن می نشست تماشا می کرد، و به انتهایِ خیابان معروف اشاره می کرد و می گفت «دیگه بقیه شو رو پرده نقاشی کردن». من و برادرم در شگفتی غرقه، می رفتیم درِگراند هتل را باز می کردیم و وقتی سر خورده با دیوار پشتِ در روبرو می شدیم پدرم می خندید می گفت "دکوره پسر". می پرسیدم دکور یعنی چی؟ می گفت «صحنه های داخلِ اتاق ها رو جای دیگه می گیرن». جادوی تصویر از همین فریب هایِ خوشایند و تردستی های پنهان کارانه شروع می شد و می رفت توی جانم می نشست. عصرهای جمعه یا شب های تعطیل که تلویزیون کمال الملک نشان می داد، یا در تکرارِ هزار دستان، حاجی متکایی بزرگ می انداخت جلوی تلویزیون و غرق قصه می شد.

وقتی سالِ ۱۳۷۷ بالاخره فیلمِ اعلای حاجی واشنگتن از دهان اژدهایِ توقیف بیرون کشیده شد، حاجی مشتاقانه به خانه آمد و من و برادرم را برداشت رفتیم سینما آستارا. فیلم را که دیده اید. صحنه‌ای خسته و ناامیدوار دارد که در آن سرخپوستِ ملتجی به سفارت چرت می‌زند، گوسفندی که برای عید قربان خریداری شده چرت می‌زند، حاجی هم با آن دست های حنا گذاشته چرت می‌زند. ناگهان صدای خر و پفی بلند درسالن سینما پیچید! حاجی پا به پای حاجی واشنگتن و ابواب جمعی‌اش چرت زد و تخت خوابید! برای او سینما خلسه‌ی خالص بود. و سینمای علی حاتمی باور مطلق. انگار در صحنه چنان غرق شده باشد، جوری گردنش افتاد و خوابید که آنجا در سفارت کبرایِ ایران حاضر باشد. حاجی وقتِ چرت عصر گاهی کنارِ شازده‌ای دور افتاده وقت خوابش را پیدا کرده بود و تا آخر فیلم هم بیدار نشد.

علی حاتمی جادوگر همین اعجاز بود. خیالبافی‌هایِ مردمِ قالی و باغِ ایرانی به شکلِ مجسم. حاتمی توانست عدنِ شعر فارسی را به پرده‌ی دیداری بیاورد و حرف هایی در دهان آدم‌هایش گذاشت که سال‌های قبل و سال‌های بعد از آن در دهان خیلی‌ها بود و هست.

او توانست از پرده‌ی روانِ میلیون‌ها ایرانی عبور کند و راوی دالان‌های درونِ ما باشد. دالان‌هایی تو در تو که در تاریخ مدام عقب می‌رفتند و دورنمای دست نخورده شان هم باغ دارد و هم بادِ و هم توفان.

۵۷۵۷

کد خبر 1663315

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: سینمای ایران کارگردانان سینمای ایران بازیگران سینما و تلویزیون ایران علی حاتمی عزت الله انتظامی علی حاتمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۸۰۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کار ترانشه حاجی آباد به دستگاه قضا رسید

ایسنا/هرمزگان معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه از مراحل اصلاح ترانشه حادثه خیز و مرگبار شهرستان حاجی آباد بازدید کرد. این ترانشه ۴ سال است که جان افراد زیادی را گرفته و روزی نیست که تریلری در این محدوده ترمز نبُرد.

 معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه در سفر استانی رییس قوه قضاییه به استان هرمزگان، از مراحل اصلاح ترانشه حادثه خیز و مرگبار شهرستان حاجی آباد این استان بازدید میدانی کرد.

محمدباقر الفت پیرو درخواست های مردمی با حضور رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان و پیمانکار مربوطه دستورات مقتضی را صادر کرد.

ترانشه حاجی آباد، قطعه‌ای حدود یک کیلومتری از کریدور شمال به جنوب کشورمان در محدوده استان هرمزگان و یکی از مهم‌ترین محورهای شریانی و ترانزیتی کشور است که بدلیل عبور از معبری کوهستانی عملا با شیب بسیار زیاد میزبان عبور روزانه هزاران تریلی است که در این نقطه به شرایط بحرانی و ترافیکی می‌رسند و متاسفانه حوادث تلخی را به دنبال داشته است.

هم اکنون در این محور ترانزیتی، یک ترانشه در مسیر جاده وجود دارد که با ورود دستگاه قضایی در حال اصلاح است.

در بحث خاکبرداری و عمران جاده‌ای ترانشه اصطلاحاً به فرورفتگی‌های مصنوعی یا طبیعی در سطح زمین گفته می‌شود که ارتفاع آن‌ها از عرض بیشتر است و مهندسان جاده‌ای با عملیات‌های حساس سعی در اصلاح این ترانشه و کم کردن ارتفاع آن دارند، زیرا اگر کمی بی دقتی در برداشت این ترانشه صورت بگیرد، ممکن است به قیمت جان افراد زیادی تمام شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • حاتمی: آخر بازی تمرکز نداشتیم/ به خطاهای آسیب زننده اعتراض کردیم
  • طبیعت ۷۴ - ۶۸ ذوب آهن/ شاگردان حاتمی در یک قدمی فینال قرار گرفتند
  • واکنش جمشید مشایخی، علی حاتمی و بهمن فرمان‌آرا به احضار هنرمندان به دادگاه انقلاب در بهار ۵۹/ از شجریان تا کرم رضایی برای پاره‌ای توضیحات احضار شدند
  • «کارت هوشمند حج»؛ فناوری جدید عربستان برای حجاج
  • حاجی‌پور: فوتبال ‌خوزستان‌ تاوان بی‌تدبیری را می‌دهد
  • آینده‌ای روشن با زمین بدون پلاستیک
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • فیلم | انسداد تونل راهدار فداکار محور بندرعباس حاجی آباد
  • گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان حاجی رحیمی، زاهدی و حجازی در شهرستان بن
  • کار ترانشه حاجی آباد به دستگاه قضا رسید